Chociaż od Dnia Babci i Dziadka minęło już sporo czasu, to jednak dopiero teraz zebrałam się do napisania tego postu i zaprezentowania tegorocznych upominków dla Babci
i Dziadka. Mam nadzieję, że zdążę przed zamknięciem wyzwania Klubu Twórczych Mam
z cyklu „Zrobione z mamą – Podarki dla Babci i Dziadka”.

Lubię robić wszelkie prace razem z córką, która ma przy tej okazji pole do artystycznej kreacji. Jest to taki „nasz” czas, który buduje relacje, daje akceptację i służy stworzeniu nowego obrazu przedmiotów, wypływającego ze zmaterializowania myśli.
Cykl ten jest dla nas ważny szczególnie, gdyż robimy wiele rzeczy wspólnie na co dzień, natomiast myślenie nad tematem wyzwania, motywacja by stworzyć coś innego, nowego, jest niezwykle inspirująca i pobudzająca wyobraźnię i nie mówię tu tylko o dziecku, sama odkrywam siebie :).

Przejdźmy jednak do tematu wyzwania, czyli do upominków dla ukochanych Babć
i Dziadków. Zawsze w dzieciństwie lubiłam piosenkę „U Babci jest słodko, świat pachnie szarlotką…” i chociaż szarlotki dla Babci i Dziadka nie piekłyśmy, to prezent był również słodki.
Ulubionym smakołykiem Lili są muffinki. Nie wiem czy bardziej lubi samą babeczkę, czy raczej to, co znajduje się na jej wierzchu, czyli polewę i kolorowe posypki, którymi zawsze stroi te papilotkowe cuda.
Myślę, że Babcie i Dziadkowie też lubią słodkości, więc było to strzałem w dziesiątkę.
Ale żeby muffinki nie były takie zwyczajne jak zawsze, zdecydowałyśmy, że nadamy im troszkę charakteru, poprzez personalizację.

Najpierw Lila sama miksowała masę na muffiny i nakładała ją do papilotek, ja udzielałam jej minimalnego wsparcia, kiedy o to prosiła. Potem włożyłyśmy blaszkę do piekarnika i czekałyśmy, aż babeczki pięknie wyrosną.
babciaidziadeklilkaW czasie studzenia się babeczek, zrobiłyśmy czekoladowy krem do ich dekoracji oraz najważniejsze – fondant. I zaczęła się zabawa. Dla wszystkich, którzy chcieliby wykonać taki fondant samemu, podajemy przepis:

Fondant biały (masa cukrowa):

400g cukru pudru,
50g glukozy,
2 łyżeczki żelatyny,
35ml wody,
aromat lub barwnik spożywczy (niekoniecznie).

1. Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie i kiedy napęcznieje podgrzać razem z glukozą do jednolitej konsystencji. Nie dopuścić do zagotowania, gdyż wtedy należy zacząć proces od nowa.
2. Żelatynę z glukozą przestudzić i dodawać stopniowo cukier i ewentualnie aromat. Masa musi mieć konsystencję plasteliny. Można ją dowolnie zabarwić, gdyż masa wyjściowa ma kolor biały.
3. Masę można rozwałkowywać na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną i przechowywać dość długi czas.

Zabarwiłyśmy fondant na kilka kolorów, uzyskując barwę cielistą, białą, zieloną jasną
i ciemniejszą. Z cielistej masy powstały radosne buzie Dziadka i Babci.
babciaidziaeklilaOczy córka wykonała z białych kuleczek. Z braku szarego i czarnego barwnika włosy naszych seniorów musiały przybrać kolor zielonkawy, tak samo gałki oczne.
babciaidziadeklila1Po wykonaniu buziek Babci i Dziadziusia, Lila w wielkim tryumfem umieściła je na pokremowanych muffinkach. Gotowe, aby sprawić przyjemność i nadać słodkiego smaku życiu Ukochanych dla mojego dziecka osób.